Ennen ajanvarausta
Tietoa tatuointiprosessista ja mahdollisista komplikaatioista
Tatuoinnin tekemisessä on kyse tatuointimusteen syöttämisestä ihon toiseen kerrokseen eli dermikseen. Toimenpide tehdään käsityönä ja sen yhteydessä ihon pinta rikotaan neulalla. Tatuoinnin teettämiseen voi liittyä sekä laadullisia että terveydellisiä riskejä. Tatuointimuste on keholle vieras aine, joten tatuoinnista saattaa aiheutua ongelmia myös sen parantumisen jälkeen.
Tatuointi tehdään käsityönä elävälle ja liikkuvalle pinnalle. Lopputulos ei koskaan ole verrattavissa esim. tietokonetulosteeseen. Tatuointiprosessi on kivulias, joten asiakkaalla saattaa ilmetä refleksinomaisia, nykiviä liikkeitä, jotka voivat vaikuttaa tatuoinnin ulkonäköön. Huolimatta siitä, että tatuoija venyttää ihoa ja luo siihen painetta tatuointia tehdessään, ei refleksireaktioita voi täysin estää. Voimakkaat liikkeet voivat aiheuttaa ohilyöntejä ja epätasaisuutta etenkin viivatyöskentelyssä.
Myös anatomia, ihon koostumus ja ihon kyky ottaa vastaan tatuointimustetta vaikuttaa lopputulokseen. Suunnitelmakuvan ja valmiin tatuoinnin välillä voi olla kuva-aiheen muodon ja värin poikkeamia. Tatuointiväri voi levitä ihon alla sekä tatuointia tehtäessä (Blowout) että parantumisen aikana (Ink drifting). Blowout on yleensä seurausta siitä, että muste on uponnut liian syvälle ihoon. Ink drift näyttää suurelta mustelmalta tatuoinnin ympärillä. Ink drift on hyvin harvinainen ilmiö, joka ei ole ennustettavissa ja johon tatuoija ei voi vaikuttaa.
Tatuoinnin teettämistä ei suositella:
-Aktiivisessa vaiheessa olevan ihosairauden aikana tai oireilevan ihoalueen päälle (esim. psoriasis, akne)
-Mikäli iho on vaurioitunut (auringonpolttamat, ihottumat, haavat, runsaat näppylät)
-Raskauden ja imetyksen aikana
-Alle vuoden vanhojen arpien päälle
-Alle kaksi kuukautta laserhoidon jälkeen
-Aknelääkityksen aikana ja sen jälkeen
-Alle puoli vuotta tekonivelleikkauksen jälkeen
-Verenohennuslääkityksen aikana
-Aspiriinin, verta ohentavien tulehduskipulääkkeiden ym. vaikutuksen aikana
-Ennen kirurgisia toimenpiteitä sekä niiden jälkeen
Mikäli sinulla on käsikauppa- tai reseptilääkitys, selvitä lääkäriltä estääkö lääkityksesi tatuoinnin ottamisen.
Ammattimaisista tatuointitekniikoista, hygienisistä työtavoista, laadukkaista materiaaleista sekä huolellisesta jälkihoidosta huolimatta tatuoinnin teettämisen ja sen parantumisen yhteydessä sekä parantumisen jälkeen saattaa esiintyä komplikaatioita.
Tavanomaisia tai vaarattomia komplikaatioita, jotka eivät vaadi erityistoimenpiteitä:
-Veren ja/tai kudosnesteen vuoto tatuoinnista
-Verenkiertohäiriöt, vilunväristykset, kuume
-Ihon turpoaminen, kutina, punoitus, mustelmat
-Arpikudoksen muodostuminen tatuointiin
-Keloidien tai granulooman muodostuminen tatuointiin
-Valoherkkyys tatuoidulla alueella
-Tatuointivärin kulkeutuminen imusolmukkeisiin aineenvaihdunnan mukana
Tatuoinnin teettämiseen voi liittyä myös vakavampia komplikaatioita, joiden ilmetessä on otettava yhteyttä tatuoijaan ja tarvittaessa myös lääkäriin:
-Tulehtuminen, mikäli tatuointiin pääsee vieraita bakteereja esim. huolimattoman jälkihoidon seurauksena
-Infektiot: Koska tatuointi on haava, veriteitse tarttuvien sairauksien mahdollisuutta ei voi täysin sulkea pois
-Allergiset reaktiot esim. tatuointimusteesta tai jälkihoitotuotteista
Allergisia reaktioita voi esiintyä sekä tatuoimisen aikana, tatuoinnin parantumisen aikana että vuosien kuluttua pitkän tatuointimusteelle altistumisen seurauksena.
Yliherkkyyttä voivat aiheuttaa:
-Tatuoijan käyttämät hanskat (yleisimmin käytettyjä materiaaleja: nitriili, lateksi)
-Tatuoinnin tekemisen ja jälkihoidon aikana käytetyt voiteet
-Tatuoinnin tekemisen yhteydessä käytetyt aineet
-Tatuointimusteet
-Tatuointineulat, mikäli ne sisältävät nikkeliä
-Tatuoinnin suojaamisessa käytettävä haavakalvo
Tatuointi on ikuinen, tatuoitua ihoa ei saa palautettua ennalleen. Tiedossa ei ole sellaista tatuoinnin poistomenetelmää, jolla tatuointivärin saisi poistettua ihosta täysin ja jälkiä jättämättä. Iho voi arpeutua niin tatuoinnin tekemisen kuin sen poistamisen yhteydessä. Tatuoinnin poistaminen on kallista, työlästä ja aikaa vievää.
Hyvä tietää ennen tatuointitoimenpidettä
Tatuoitavaksi kannattaa saapua hyvin levänneenä ja hyväkuntoisena. Väsyneenä kivunsietokyky on matalampi, jolloin tatuoiminen sattuu enemmän. Krapulaisena, flunssaisena, kuumeisena tai muuta tautia sairastaessa ei tulisi teettää tatuointia, sillä keho tarvitsee energiaa tatuoinnin parantumiseen. Päihtynyt tai tarttuvaa tautia sairastava ei saa tulla tatuoitavaksi lainkaan.
Tatuointiliikkeessä huolehditaan tarkasti hygieniasta ja aseptiikasta. Myös sinun tulisi kiinnittää huomiota hygieniaan ja saapua paikalle puhtaana ja puhtaissa vaatteissa; Likainen iho ja vaatteet voivat toimia bakteerien kasvualustana. Tatuointiaikaa varten kannattaa pukeutua mukaviin ja löysiin vaatteisiin, jotka saa helposti tatuointialueelta pois ja joiden mahdollinen tahraantuminen ei haittaa. Suunnilleen tuntia ennen tatuointitoimenpidettä tulisi syödä ja juoda hyvin. Matala verensokeri voi aiheuttaa huonovointisuutta, heikotusta ja mahdollisesti tajunnan menetyksen. Eväitä kannattaa varata mukaan, mikäli tiedossa on pidempi tatuointi-istunto.
Tatuoija voi ottaa valokuvia valmistuneesta tatuoinnista. Kuvia voidaan käyttää markkinointitarkoituksiin esim. tatuointiliikkeen verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa (Facebook, Instagram jne.) Keskustelethan tatuoijan kanssa, mikäli et halua tatuointisi kuvia julkaistavaksi.
Tatuoinnista kannattaa huolehtia myös sen parannuttua
Tatuointi muuttuu ja ikääntyy ihon mukana. Voimakas auringonvalo ja solarium voivat kiihdyttää värien ja ääriviivojen haalistumista. Haalistumista on mahdollista hidastaa suojelemalla parantunutta tatuointia mahdollisimman tehokkaalla aurinkovoiteella. Pintanaarmut eivät vaikuta tatuointiin, mutta syvät haavat ja palovammat voivat tehdä jälkiä ja poistaa tatuointimustetta ihosta.
Tatuoinnit ja terveydenhuolto
Yleisesti ottaen tatuoinnit eivät ole este terveydenhuoltotoimenpiteiden suorittamiseen.
Tatuoinnit voivat kuitenkin vaikuttaa joihinkin toimenpiteisiin:
-Verta otettaessa ja kanyylia asennettaessa verisuonia voi olla vaikeampaa havaita tatuoinnin vuoksi
-Epiduraalia ei ensisijaisesti pistetä tatuoinnin läpi, mutta selästä löytyy useampi kohta johon epiduraalin voi antaa, jonka lisäksi tatuoitua ihoa voi venyttää pistokohdalta pois. Tarvittaessa epiduraalin voi kuitenkin pistää myös tatuoinnin kohdalta, jos sitä ei ole mahdollista kiertää.
-Tatuoidun henkilön imusolmukkeet värjäytyvät ja voivat myös kasvaa, kun niihin kulkeutuu tatuointiväriä aineenvaihdunnan mukana. Tämä vaikeuttaa syöpädiagnoosin tekemistä.
Tatuointi ja luomet
Tatuointia ei yleisesti ottaen tehdä luomien päälle, jotta niiden tarkkailu on mahdollista melanooman varalta. Luomia voi kuitenkin syntyä tatuoituun ihoon tatuoinnin tekemisen jälkeen. Tatuoinnin peittämän luomen tarkkailu voi olla hyvin haastavaa tai jopa mahdotonta. Pääsääntöisesti luomet eivät estä tatuoinnin teettämistä, sillä ne voidaan yleensä kiertää tai tatuoida niiden ympäriltä. Tatuoinnin teettämistä ei kuitenkaan suositella hyvin runsasluomiselle alueelle.
Tällä QR-koodilla pääset tutustumaan tatuointimusteiden ainesosaluetteloon ja voit tutkia, onko väreissä sinulle yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia.