Tatuointi-info

Valmistautuminen tatuointiin

Peseydy huolellisesti edellisenä päivänä ja kuori/rasvaa tatuoitava iho huolellisesti. Sileää ihoa ilman kuollutta ihokerrosta on helpompi tatuoida ja potentiaalisesti jopa vähentää tatuointiajan kestoa, kun ihoa ei tarvi hinkata niin paljoa. Voit rasvata ihon vielä tatuointipäivän aamuna jos iho on huomattavan kuiva.

Mene ajoissa nukkumaan ja varmista, että saat tarpeeksi lepoa. Levänneenä jaksat paremmin istua paikoillaan seuraavana päivänä.

Juo paljon vettä! Älä juo alkoholia tatuointia edeltävänä iltana. Vaikka et tulisi siitä krapulaan, alkoholi saattaa silti ohentaa vertasi vielä seuraavana päivänä. Vältä myös kahvia ja energiajuomia.

Ajele mahdolliset karvat ennen lähtöä jos olet tehnyt tämän aiemminkin ja osaat ajella ihon ilman naarmuja/ihoärsytystä. Tatuoija tarkistaa vielä onko alue ajeltu tarpeeksi hyvin ja tarvittaessa ajelee sen uudestaan. Tatuoijana tähän tottuu, joten älä turhaan häpeile.

Syö kunnolla ennen kuin tulet! Raskas ja täyttävä ruoka toimii parhaiten koska olet kylläinen pidempään. Nälkäisenä on hankalampi istua paikoillaan rauhassa.
Älä juo kofeiinipitoisia juomia kuten kahvia tai energiajuomia. Ne ohentavat verta ja hankaloittavat paikoillaan pysymistä.

Varmista että sinulla on tarpeeksi rahaa tatuoinnin ottamiseen. Suosimme yleensä käteistä.

Jos olet tulossa kipeäksi tai olet nuhainen, ilmoita meille ajoissa jotta voimme varata sinulle uuden ajan. Älä tule tatuoitavaksi kipeänä! On epäreilua altistaa tatuoija ja muut asiakkaat sairastumiselle. Se saattaa myös hidastaa tatuointisi paranemisprosessia. Jos huomaamme että olet kipeä, meillä on oikeus kieltäytyä tatuoimasta sinua ja varaamme uuden ajan. Varausmaksua emme palauta.

Jos olet tulossa jatkamaan jo aloitettua kuvaa, varmista että kuva on täysin parantunut ennen sitä! Jos kuva ei ole parantunut, joudumme varaamaan uuden ajan.

Tatuointipäivänä

Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Saapuessasi studiolle älä riuhdo ovea - se on aina lukittu. Ovessa on ovikello, pimpota rohkeasti! Koska ovi on lukossa ja studiolla olemme yleensä kahdestaan, voit huoletta jättää tavarasi naulakkoon.

Älä siis raahaa koko omaisuuttasi tatuointipisteelle vaan jätä laukku, vaatteet, kengät yms. naulakkoon, etteivät ne ole tatuoijan tiellä. Laita mielellään puhelin äänettömälle, voit pitää sen mukanasi tatuointipisteellä ja selailla sitä jos tatuointiasento sen sallii.

WC löytyy studion perältä, kulkureitti on myyntitiskin ja takan välissä. WC-tila on valitettavasti melko pieni, eikä kopin ovi sulkeudu kunnolla - ensimmäinen ovi kuitenkin sulkeutuu eli riittää kun suljet sen, ja saat olla täysin rauhassa. Sinne ei tule muita enkä näe tilaan vaikka pyörisin tatuointipisteellä.

Mahdollisen vaatteidenvaihdon voit suorittaa erillisessä pukuhuoneessa. Pukuhuone on ulko-ovelta katsottuna suoraan edessäpäin, peilien luona. 

Voit ottaa kaverin mukaan jos välttämättä haluat, mutta kaverin tulee istua rauhassa eikä hän saa koskea sinuun, tatuointipöytään tai välineisiin. Kaverillasi tulee todennäköisesti olemaan tylsää, joten suosittelemme ottamaan mukaan jotain viihdykettä. Jos kaverisi häiritsee tai on muuten haitaksi, emme anna hänen jäädä tatuointipuolelle.

Jätä lapset kotiin. Täällä ei ole lastenvahteja ja itkevä lapsi/vauva stressaa huomattavasti kaikkia osapuolia.

Pakkaa mukaasi täyteen ladattu kännykkä ja mahdollisesti kuulokkeet jos haluat kuunnella musiikkia tai katsoa leffaa. Muista ottaa mukaan myös evästä, etenkin korkeahiilariset ja proteiinirikkaat safkat ovat hyviä. Välipalapatukat, pähkinät, keksit tai hedelmät toimivat hyvin. Varmista että sinulla on kyyti kotiin jos sellaista tarvit, tatuoinnin jälkeen olo saattaa olla hieman heikko. Meillä on iso karkkitarjotin ja jääkaapista löytyy kivennäisvettä ja erilaisia limsoja ja juomia joita saa vapaasti napsia tarvittaessa.

Valitse vaatetus niin että tatuoitavan alueen saa helposti esille eikä sen päälle ole jatkuvasti valahtamassa helmaa/hihaa/lahjetta. Jos et ole satavarma vaatteesta, ota pari vaihtoehtoa mukaan. Olisi kiva jos pystyt valitsemaan mustat vaatteet, sekä kuvausesteettisistä syistä että niin, ettei pari mahdollista musteläiskää haittaa. Talvella kannattaa varautua villasukilla ja vaikkapa villaneuleella, tila saattaa olla hieman viileä. Täältä löytyy tarvittaessa vilttejä joihin kääriytyä. Kesälläkin voi olla hyvä idea ottaa pitkähihainen tms. mukaan, koska tatuoidessa olo saattaa tuntua viileämmältä kuin normaalisti. 

Tule paikalle mieluiten ajanvarauksesi alkaessa, älä esim. 20-60min ennen ajanvarausta. Joskus (hyvin harvoin) artistilla voi kestää hieman pidempään edellisen asiakkaan kanssa, joten varaudu odotteluun varmuuden vuoksi. Olisit varmasti kiitollinen, jos tatuoija tekisi sinunkin kuvasi rauhassa loppuun sen sijaan että hosuisi ja lähettäisi sinut mahdollisimman nopeasti kotiin. Voit lueskella kirjoja, piirtää tai kuunnella musiikkia odotellessasi. Tupakointi, ruokailu jne. voidaan myös hoitaa odotellessa. Ethän kuitenkaan tupakoi heti liikkeen edessä, meillä on ilmanvaihtoaukko ikävästi suoraan kadulle päin, ja kaikki tupakansavu tulee haisemaan sisällä asti.

Älä aseta tavaroitasi tatuoijan tarvikepöydälle!

Mitä odottaa tatuoimiselta

Sattuu, muttei varmaankaan niin paljon kuin kuvittelet. Kipua kuvaillaan yleensä kissan raapaisua vastaavaksi.

Todella pienen tatuoinnin tekemisessä ei välttämättä kestä kymmentä minuuttia kauempaa, mutta suuremmissa voi mennä useita tunteja. Taukoja pidetään välillä jotta itse kukin saa rauhassa käydä vessassa, syödä tai tupakoida. Todennäköisesti tatuoitaessa joudut istumaan hyvin paikallasi. Kannattaa varautua etukäteen ja tehdä vaikkapa hengitysharjoituksia.

Kerro heti, jos sinulle tulee huono olo tai sinua huimaa. Joskus tatuointia aloittaessa saattaa tulla pieni heikotus, ja yleensä pitkän tatuointisession loppuvaiheilla saattaa tulla huono olo. Tämä on normaalia, kerro vain rohkeasti tatuoijalle mikä fiilis on.

Mitä enemmän taukoja pidetään, sitä hitaammin tatuointi valmistuu, mutta sinun jaksamisellasi ja olotilallasi on enemmän väliä. 

Tatuoinnin jälkeen

Odota että tatuoija saa hanskat kädestä ennen kuin tuputat rahaa, yleensä maksu hoidetaan tiskillä kuvan jälkeen. Älä laita rahaa tatuointipöydälle.

Saat sekä suullisesti että kirjallisesti hoito-ohjeet, joita sinun tulee noudattaa. Voit pyytää kirjallisia hoito-ohjeita, jos en niitä hoksaa antaa heti mukaasi. Voit myös koska tahansa laittaa minulle viestiä (mieluiten Instagramissa, mutta sähköpostikin käy) ja vastailen mielelläni hoitoon liittyviin kysymyksiin.

Tatuointiin kuuluu ilmainen korjauskerta, mikäli siitä lähtee väriä. Jos olet itse jättänyt tatuoinnin hoitamatta, tatuoija saattaa veloittaa sinua kuvan korjaamisesta.

Juo seuraavina päivinä paljon vettä, lepää ja pidä kroppasi ruokittuna ja tyytyväisenä. Liiallista alkoholituotteiden käyttöä kannattaa välttää päivän pari tatuoimisen jälkeen, sillä alkoholi ohentaa verta ja verenvuoto saattaa puskea mustetta ulos tatuoinnista eikä kuva parane yhtä hienosti. Hikiliikuntaa kannattaa välttää 3 päivän ajan.

Jos olet tyytyväinen käyntiisi, kerro ja suosittele muillekin! Voit tägätä tekijän Instagramissa kuviin jos haluat. Jos kaikki ei mennyt ihan putkeen, kerro siitä suoraan tatuoijalle.
Meille on erittäin tärkeää saada kaikenlaista palautetta jotta osaamme parantaa palvelua ja kasvaa ammattilaisena. Ilman kritiikkiä ei voi kehittyä. Joskus tatuoijalla on huono päivä tai kuva ei muuten vain onnistu yhtä hyvin kuin toivottiin. Tärkeintä tatuoijalle on, että asiakas on tyytyväinen kuvaan, joten teemme parhaamme että näin olisi.

Jos sinulla on kysyttävää, laita meiliä tai viestiä vaikka Instagramin puolella!

Suomen Tatuointiartistien liiton tietopaketti tatuointiprosessista

Tietoa tatuointiprosessista ja mahdollisista komplikaatioista

Tatuoinnin tekemisessä on kyse tatuointimusteen syöttämisestä ihon toiseen kerrokseen eli dermikseen. Toimenpide tehdään käsityönä ja sen yhteydessä ihon pinta rikotaan neulalla. Tatuoinnin teettämiseen voi liittyä sekä laadullisia että terveydellisiä riskejä. Tatuointimuste on keholle vieras aine, joten tatuoinnista saattaa aiheutua ongelmia myös sen parantumisen jälkeen.

Tatuointi tehdään käsityönä elävälle ja liikkuvalle pinnalle. Lopputulos ei koskaan ole verrattavissa esim. tietokonetulosteeseen. Tatuointiprosessi on kivulias, joten asiakkaalla saattaa ilmetä refleksinomaisia, nykiviä liikkeitä, jotka voivat vaikuttaa tatuoinnin ulkonäköön. Huolimatta siitä, että tatuoija venyttää ihoa ja luo siihen painetta tatuointia tehdessään, ei refleksireaktioita voi täysin estää. Voimakkaat liikkeet voivat aiheuttaa ohilyöntejä ja epätasaisuutta etenkin viivatyöskentelyssä.

Myös anatomia, ihon koostumus ja ihon kyky ottaa vastaan tatuointimustetta vaikuttaa lopputulokseen. Suunnitelmakuvan ja valmiin tatuoinnin välillä voi olla kuva-aiheen muodon ja värin poikkeamia. Tatuointiväri voi levitä ihon alla sekä tatuointia tehtäessä (Blowout) että parantumisen aikana (Ink drifting). Blowout on yleensä seurausta siitä, että muste on uponnut liian syvälle ihoon. Ink drift näyttää suurelta mustelmalta tatuoinnin ympärillä. Ink drift on hyvin harvinainen ilmiö, joka ei ole ennustettavissa ja johon tatuoija ei voi vaikuttaa.

Tatuoinnin teettämistä ei suositella:

-Aktiivisessa vaiheessa olevan ihosairauden aikana tai oireilevan ihoalueen päälle (esim. psoriasis, akne)
-Mikäli iho on vaurioitunut (auringonpolttamat, ihottumat, haavat, runsaat näppylät)
-Raskauden ja imetyksen aikana
-Alle vuoden vanhojen arpien päälle
-Alle kaksi kuukautta laserhoidon jälkeen
-Aknelääkityksen aikana ja sen jälkeen
-Alle puoli vuotta tekonivelleikkauksen jälkeen
-Verenohennuslääkityksen aikana
-Aspiriinin, verta ohentavien tulehduskipulääkkeiden ym. vaikutuksen aikana
-Ennen kirurgisia toimenpiteitä sekä niiden jälkeen

Mikäli sinulla on käsikauppa- tai reseptilääkitys, selvitä lääkäriltä estääkö lääkityksesi tatuoinnin ottamisen.
Ammattimaisista tatuointitekniikoista, hygienisistä työtavoista, laadukkaista materiaaleista sekä huolellisesta jälkihoidosta huolimatta tatuoinnin teettämisen ja sen parantumisen yhteydessä sekä parantumisen jälkeen saattaa esiintyä komplikaatioita.

Tavanomaisia tai vaarattomia komplikaatioita, jotka eivät vaadi erityistoimenpiteitä:
-Veren ja/tai kudosnesteen vuoto tatuoinnista
-Verenkiertohäiriöt, vilunväristykset, kuume
-Ihon turpoaminen, kutina, punoitus, mustelmat
-Arpikudoksen muodostuminen tatuointiin
-Keloidien tai granulooman muodostuminen tatuointiin
-Valoherkkyys tatuoidulla alueella
-Tatuointivärin kulkeutuminen imusolmukkeisiin aineenvaihdunnan mukana

Tatuoinnin teettämiseen voi liittyä myös vakavampia komplikaatioita, joiden ilmetessä on otettava yhteyttä tatuoijaan ja tarvittaessa myös lääkäriin:
-Tulehtuminen, mikäli tatuointiin pääsee vieraita bakteereja esim. huolimattoman jälkihoidon seurauksena
-Infektiot: Koska tatuointi on haava, veriteitse tarttuvien sairauksien mahdollisuutta ei voi täysin sulkea pois
-Allergiset reaktiot esim. tatuointimusteesta tai jälkihoitotuotteista
Allergisia reaktioita voi esiintyä sekä tatuoimisen aikana, tatuoinnin parantumisen aikana että vuosien kuluttua pitkän tatuointimusteelle altistumisen seurauksena.

Yliherkkyyttä voivat aiheuttaa:
-Tatuoijan käyttämät hanskat (yleisimmin käytettyjä materiaaleja: nitriili, lateksi)
-Tatuoinnin tekemisen ja jälkihoidon aikana käytetyt voiteet
-Tatuoinnin tekemisen yhteydessä käytetyt aineet
-Tatuointimusteet
-Tatuointineulat, mikäli ne sisältävät nikkeliä
-Tatuoinnin suojaamisessa käytettävä haavakalvo

Tatuointi on ikuinen, tatuoitua ihoa ei saa palautettua ennalleen. Tiedossa ei ole sellaista tatuoinnin poistomenetelmää, jolla tatuointivärin saisi poistettua ihosta täysin ja jälkiä jättämättä. Iho voi arpeutua niin tatuoinnin tekemisen kuin sen poistamisen yhteydessä. Tatuoinnin poistaminen on kallista, työlästä ja aikaa vievää.

Hyvä tietää ennen tatuointitoimenpidettä

Tatuoitavaksi kannattaa saapua hyvin levänneenä ja hyväkuntoisena. Väsyneenä kivunsietokyky on matalampi, jolloin tatuoiminen sattuu enemmän. Krapulaisena, flunssaisena, kuumeisena tai muuta tautia sairastaessa ei tulisi teettää tatuointia, sillä keho tarvitsee energiaa tatuoinnin parantumiseen. Päihtynyt tai tarttuvaa tautia sairastava ei saa tulla tatuoitavaksi lainkaan.

Tatuointiliikkeessä huolehditaan tarkasti hygieniasta ja aseptiikasta. Myös sinun tulisi kiinnittää huomiota hygieniaan ja saapua paikalle puhtaana ja puhtaissa vaatteissa; Likainen iho ja vaatteet voivat toimia bakteerien kasvualustana. Tatuointiaikaa varten kannattaa pukeutua mukaviin ja löysiin vaatteisiin, jotka saa helposti tatuointialueelta pois ja joiden mahdollinen tahraantuminen ei haittaa. Suunnilleen tuntia ennen tatuointitoimenpidettä tulisi syödä ja juoda hyvin. Matala verensokeri voi aiheuttaa huonovointisuutta, heikotusta ja mahdollisesti tajunnan menetyksen. Eväitä kannattaa varata mukaan, mikäli tiedossa on pidempi tatuointi-istunto.

Tatuoija voi ottaa valokuvia valmistuneesta tatuoinnista. Kuvia voidaan käyttää markkinointitarkoituksiin esim. tatuointiliikkeen verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa (Facebook, Instagram jne.) Keskustelethan tatuoijan kanssa, mikäli et halua tatuointisi kuvia julkaistavaksi.

Tatuoinnista kannattaa huolehtia myös sen parannuttua

Tatuointi muuttuu ja ikääntyy ihon mukana. Voimakas auringonvalo ja solarium voivat kiihdyttää värien ja ääriviivojen haalistumista. Haalistumista on mahdollista hidastaa suojelemalla parantunutta tatuointia mahdollisimman tehokkaalla aurinkovoiteella. Pintanaarmut eivät vaikuta tatuointiin, mutta syvät haavat ja palovammat voivat tehdä jälkiä ja poistaa tatuointimustetta ihosta.

Tatuoinnit ja terveydenhuolto

Yleisesti ottaen tatuoinnit eivät ole este terveydenhuoltotoimenpiteiden suorittamiseen.
Tatuoinnit voivat kuitenkin vaikuttaa joihinkin toimenpiteisiin:
-Verta otettaessa ja kanyylia asennettaessa verisuonia voi olla vaikeampaa havaita tatuoinnin vuoksi
-Epiduraalia ei ensisijaisesti pistetä tatuoinnin läpi, mutta selästä löytyy useampi kohta johon epiduraalin voi antaa, jonka lisäksi tatuoitua ihoa voi venyttää pistokohdalta pois. Tarvittaessa epiduraalin voi kuitenkin pistää myös tatuoinnin kohdalta, jos sitä ei ole mahdollista kiertää.
-Tatuoidun henkilön imusolmukkeet värjäytyvät ja voivat myös kasvaa, kun niihin kulkeutuu tatuointiväriä aineenvaihdunnan mukana. Tämä vaikeuttaa syöpädiagnoosin tekemistä.

Tatuointi ja luomet

Tatuointia ei yleisesti ottaen tehdä luomien päälle, jotta niiden tarkkailu on mahdollista melanooman varalta. Luomia voi kuitenkin syntyä tatuoituun ihoon tatuoinnin tekemisen jälkeen. Tatuoinnin peittämän luomen tarkkailu voi olla hyvin haastavaa tai jopa mahdotonta. Pääsääntöisesti luomet eivät estä tatuoinnin teettämistä, sillä ne voidaan yleensä kiertää tai tatuoida niiden ympäriltä. Tatuoinnin teettämistä ei kuitenkaan suositella hyvin runsasluomiselle alueelle.

 

Tällä QR-koodilla pääset tutustumaan tatuointimusteiden ainesosaluetteloon ja voit tutkia, onko väreissä sinulle yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia.

Vinkkejä hyvän custom-tatuoinnin suunnitteluun

Lue nämä ohjeet ensin ja syötä sitten edellisen sivun lomakkeeseen haluamasi tatuoinnin tiedot.

Lisää tämän jälkeen tatuointi-ideasi ostoskoriin, maksa 100€ varausmaksu verkkokaupan kassalla ja varaa aika ajanvaraussivulta. Loput tatuoinnin hinnasta voit maksaa saapuessasi tatuoitavaksi.
Custom-varaus on projektikohtainen, eli isoissa projekteissa ei tarvitse joka ajanvaraukselle varausmaksua, ainoastaan ensimmäiselle ajalle. Varaa jatkoajat suoraan ajanvaraussivulta.

Pidätän oikeuden perua tatuointiajan mikäli kuvaa ei ole mahdollista juuri minun toteuttaa, tällöin varausmaksu palautetaan. Pidä siis huoli että olet varmasti tutustunut tyyliini - en tee suoria kopioita enkä valmiita kuvia, kuten bändien logoja yms. ellei niitä yhdistetä suurempaan kokonaisuuteen.

Teen mielelläni kaikenlaisia aiheita, kuten potretteja, luontoaiheita, peli- ja elokuva-aiheet ja oikeastaan mitä tahansa, kunhan saan toteuttaa sen omalla tyylilläni.

Parhaimman lopputuloksen saat, kun annat minun hoitaa suunnittelun ja sommittelun, ideasi ei tarvi olla millintarkka. 

(Avaa kuva isommaksi klikkaamalla)


Ota selkeä ja hyvin valaistu kuva kohtisuoraan tatuoitavasta kohdasta.